'Atık dönüşüm makinesi' öğrenciye yemek, vatandaşa para kazandıracak

Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin bileşimli zeka teknolojisiyle ürettiği makine, hem vatandaşlara alışveriş yapabilecekleri para puan kazandıracak bununla beraber çöplerin art dönüşüme kazandırılmasını sağlayacak.

Yaşam - 3 yıl önce

Erzurum

Erzurum'da Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin ATA Teknokent'te bileşimli zeka teknolojisiyle ürettiği sert atık makinesinin art dönüşümü sayesinde, öğrenciler üniversitede parasız yemek yiyebilecek, yurttaşlar da kazandıkları para puanla alışveriş yapabilecek.

Atatürk Üniversitesi öğrencileri Muhammet Taha Topalli, Ömer Faruk Gürbüz ve Ferhat Karabacak, hazırladıkları "Ekolojim Projesi" kapsamında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB), Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı ile ATA Teknokent'in yardımı ile bileşimli zeka teknolojisi kullanarak sert atıkları hudayinabit şekilde ayrıştıran araba üretti.

Vatandaşlar, darülfünun öğrencilerinin ürettiği makineye bıraktıkları atıklarla kazandıkları para puanları, market kartlarına yükleyebilecek ve makineden alacakları fişlerle de alışveriş yapabilecek.

Puanların hediye şekilde da kullanılabileceği manzume sebebiyle biriktirilen puanlar, taşınabilir infaz üstünden suhulet arama edilebilecek.

Test gayeli Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesinde geçer makineye, ilerleyici yıllarda öğrenciler atık atıp kazandıkları art dönüşüm puanları karşılığında, darülfünun yemekhanesinde yemek de yiyebilecek.

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden izinli bulunan Ekolojim Projesi yürütücülerinden Muhammet Taha Topalli, AA muhabirine, 2018'den beri bu sistemler hesabına çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'deki art dönüşüm hesabına etkin beş altı evcil üreticiden bir tanesi olduklarını anlatım fail Topalli, evcil üretimi desteklemeyi amaçladıklarını vurguladı.

Makinenin üretimindeki desteklerinden çevre ATA Teknokent ve Erzurum Teknik Üniversitesi yönetimine teşekkürname fail Topalli, birincisini bitirdikleri makinenin üniversitede kullanıldığını anlattı.

Geri dönüşüm düşüncesince ehemmiyetli avantajlar sunan cihazın özelliklerine dikkati çekici Topalli, "Makinemiz atık cam, plastik ve metalleri alıyor, bunlar karşılığında puan veriyor. Kullanıcıya 2022 bakımından da güvence akçesi ücretlerini de verecek." dedi.

"Atıkların yararsız değil, müşterek değerinin bulunduğunu kanıtlamış olacağız"

Atatürk Üniversitesine makinenin öğrencilere iktisadi repo sağlaması yerine öneride bulunduklarını aktaran Topalli, şunları kaydetti:

"Bu cihazlara atık atıklarla öğrenciler yemekhanede yemek yiyebilecek. Aynı sürede da atıkların yararsız olmadığını, bunların müşterek değerinin bulunduğunu bireylere aşırı iyi müşterek halde kanıtlamış olacağız. Bu halde art dönüşüme ağırbaşlı müşterek dayanaklık etmek vermiş olacağız. Atıklar da güvence akçesi olacak. 2022'den itibaren bu sistemlerle bu arada diyar dışından ithal ettiğimiz atıklarda eksilme olacak. Yüzde 90 oranında zat devletimizde atıklarla art dönüşümü destekleyeceğiz."

Atatürk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunu ve plan yürütücülerinden Ömer Faruk Gürbüz ise ürettikleri makinenin bileşimli zeka yönüne ayraç ederek, şöyleki konuştu:

"Makinemiz bileşimli zeka destekli olup hem barkodunu okuyup bununla birlikte ağırlığını ölçüyor. Aynı sürede da veri tabanından konfirmasyon yapıyor. Farklı müşterek barkodu tanıtmanın önüne geçiyoruz. Bu halde sahteciliğin önüne önceki oluyoruz. Makinemiz dolmaya başladığında, plastik, cıncık ve eroin bölümlerindeki sensörler eliyle ilişik gurur ve insana ihbarname gidiyor. İlgili isim de aşırı emeksiz müşterek halde boşaltı işlemini gerçekleştiriyor."

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. derslik talebesi Ferhat Karabacak da Türkiye'de 1 Ocak 2022'de kağıt, plastik ve eroin kullanılarak meydana getirilen ambalajlarda güvence akçesi sisteminin market ve avmlerinde uygulanan olacağını hatırlattı.

Bu zorunluluktan yola çıkarak makinenin dizaynı düşüncesince marketlerle haberleşme kurduklarını kail Karabacak, "Tasarımı yaparken market yetkililerinden bilgiler aldık. Onların hevesleri doğrultusunda dizayn yaptık. Atıkların preslenerek hâlâ az toprak kaplamasını sağladık. Emsallerine layıkıyla en iri hazneye cemaat makineyi ürettik. Kolayca boşaltı yapabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Samsunlu gezici 'school bus' ile Nepal'e görmek düşüncesince çağ sayıyor

2021-10-31 13:03 - Yaşam

Duygu Turan: 'Kick-boks olimpik spor olursa, ülkeme altın madalya getirmek istiyorum'

2021-10-28 16:35 - Spor

Konya Emniyetinin 'kurbağa adam'ı gövde geliştirmede de iddialı

2021-11-01 13:49 - Yaşam

Fayçal Fajr: 'Takımın en çalışkanı Uğur Çiftçi'

2021-11-02 22:38 - Spor

Ilıca Şelalesi'nin döküldüğü noktaya tüple dalış yapıldı

2021-10-31 12:43 - Yaşam

Fidanlı'nın fidanları dünyaya dem oluyor

2021-11-03 12:35 - Yaşam

Kerem Aktürkoğlu’nun ligdeki 2. gol sevinci

2021-10-31 22:14 - Spor

13 yaşındaki top cambazı Osman, büyük kulüplerin radarında

2021-10-31 12:59 - Spor

Milliler ilk maçından galibiyetle ayrıldı

2021-11-03 20:49 - Spor

Olimpiu Morutan ligdeki 3. golünü kaydetti

2021-10-31 21:24 - Spor

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri