Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı

Ağrılı darülfünun talebesi 3 gencin tasarladığı ve TÜBİTAK yarışmasında güzeşte sene Türkiye ikinciliği, bu sene da birincilik elde fail akkuş görünümündeki robot kuş, TEKNOFEST'te sergileniyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü 2. dershane öğrencileri Kemalettin Demirbaş (27) ile yeğenleri Habip (22) ve Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş (21) teknolojiyle yakından ilgileniyor. Amca ve yeğenleri bugüne denli bilhassa insansız iklim araçları peyda eylemek boyun nice plan geliştirirken, akıbet 2 senedir ise "Robot Kuş Projesi"ne odaklandı.

Havalimanları ve ekincilik arazileri etrafına mevrut kuş sürülerini idare etmek ve askeri irfan amacıyla yapımına başlanan akkuş görünümlü robot kuş, fiber destekli maddelerle 9 maaş sıkıca yanında çalışmayla tamamlandı. Robot kuşun kamufle durumuna ulaşması ise elan levent boylu sürdü. Robot kuş, 2 senenin böylelikle bugünkü görümüne kavuştu.

Aynı üniversitede okuyan Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş, robot kuşun kanat, pöçük ve başını, tabiat ananın renklerine mevzun bir duruma gelmek düşüncesince 18 defa çizdi.

TÜBİTAK kabilinden planlı müsabakada sabık sene ikincilik, bu sene ise birincilik elde fail proje, İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda planlı TEKNOFEST'te sergileniyor.

Robot kuşu tasarlayan ve geliştiren Ağrılı öğrenciler, plan üzerine AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"50 m. ve üstündeki uçuşlarda ahenk az elan tek duyulmuyor"

Kemalettin Demirbaş, öbür insansız iklim araçları ile ilişik deneyimlerinin arkası sıra 2 sene evvela robot kuş projesine başladıklarını söyledi.

Yeğeni Habip Demirbaş ile Türkiye'de hastaneler arası tıbbı mostra haiz evvel dronu geliştirdiklerini tamlayan Demirbaş, bu ve benzeşim projelerde istedikleri neticeleri almadıkları düşüncesince dünkü planlara üstünde çalıştıklarını anlattı.

Yeni projeleri düşüncesince emek vermek başlattıklarını ve orion kuşları yakından incelediklerini tabir fail Demirbaş, "Bu kapsamda robot kuş projesine yöneldik bilhassa kamufle ayrıcalığı bulunduğu için. 2 senenin arkası sıra evvel uçuşunu gerçekleştirdik ve tamamladık. Projemiz halen hisse senedi aşamasında. Daha sonradan askeri ve defans sanayinde kullanılabilecek kameralar, haritalandırma kabilinden özellikler ekleyebiliriz." diyerek konuştu.

Sabit yahut mütedavil sermaye kebap kebap angıç yanında iklim aracının uçtuğu devir boyutu ne denli ıvır zıvır olursa olsun insanoğlu kabilinden ayırt edilebildiğine dikkati çekici Demirbaş, şunları kaydetti:

"Robot kuş projesi doğayı imitasyon etmiş bulunduğu için, mergup alanda karşıdaki ad ve hedeflere kendini ayırt ettirmeden bilgiler toplayabilir. Uçtuğunda kuş yerine görülüyor. Diğer insansız iklim araçlarından farkı ise baş döndürücü elan kelimesiz olması. Diğer iklim araçlarının pervanelerinin sesi dünyada yanında sorundur. Bizim robot kuş projemizde vantilatör bulunmadığı için, redaktör dişli sistemiyle çalışmış bulunduğu için, sesine de dahil eylemek mümkündür. Normal yanında iklim aracından yüzdelik 90 elan sessiz. 50 m. ve üstündeki uçuşlarda ahenk az elan tek duyulmuyor."

"Pil haricinde değme nesne bizim elimizden çıktı"

Habib Demirbaş ise robot kuşun fen nitelikleri üzerine bilim verdi.

Robot kuşun öbür iklim araçlarından ayrımlı bulunduğunu özetleyen Demirbaş, şu şekilde bitmeme etti:

"Diğer hepsi iklim araçlarından ayrımlı yerine angıç çırparak uçabiliyor, vantilatör ile çalışmıyor. Kanat açıklığı tahminî 1 metre, boyu 80 santimetredir. Yaklaşık 300-350 gr. ağırlığında. Bir akkuş boyutunda ürettik ki doğayla iç içe ve mevzun olsun. Çok dişi yanında kırma var. 500 balçık amperlik pille angıç çırpması şeklinde 20 dakika uçabiliyor, süzülmelerle beraberce 40-50 dakika pervaz yapabiliyor. Manevrayı pöçük üstleniyor. İrtifayı da pöçük ile yükseltip alçaltabiliyoruz. Pil haricinde değme nesne bizim elimizden çıktı. Üzerinde mevcut motorların sargısına denli bizim müdahalemiz oldu. Yazılım noktasında öbür iklim araçlarının müheyya kurulumları haricinde şahıs algoritmaları ile oynadığımız yazılımlar ürettik."

Demirbaş, şu an robot kuşun canlı uçuşunu tamamladıklarına dikkati çekerek, bundan böyle istedikleri kuş çeşidini kip alarak, ayrımlı görevleri yürütme edecek robot kuşlar üretebilecekleri anlattı.

Demirbaş, çabucak iklim araçları değil yağız araçları ve sualtı sistemleri ile de ilgilendiklerini tabir etti.

Amaçlarını kuşları anlaşılan bölgelerden ırak avlamak olduğuna aksan karşılayıcı Demirbaş, şu şekilde konuştu:

"Robot kuşla, havalimanları çevresinde, ekincilik arazileri ile masum kovanlarını bulunmayan fail istilacı kuş sürülerini uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız karakol uçuşları ile kuşlar menfaatlerini o alana ilişik hissetmeyecekleri düşüncesince yanında ahir devirde elan sakıncasız hissedecekleri yerlere muhaceret ediyorlar. Böylece sürekli yanında hal üretiyoruz. Diğer iklim araçları ayrımsız etkiyi oluşturmaz. Yırtıcı yanında kuş havada angıç çırpmadığında irfan hedefi güderek kendini öbür kuşlara tanıtıyor. Kanat çırptığında da ise öbür kuşlar menfaatlerini tehlikede hissediyor. Kuşlar, mahir kuşun angıç çarptığını gördüklerinde av moduna geçtiğini düşünüp menfaatlerini savunmaya alarak o bölgeden uzaklaşıyor."

Demirbaş, bilhassa duyu peyda eylemek amacıyla ayrımlı amaçlar düşüncesince de kullanılabilecek projeleri düşüncesince ilgililerden dayanak noktası istedi.

"Yaklaşık 18 ayrı angıç çizdim"

Robot kuşun tasarımında fariza düzlük AİÇÜ Resim Öğretmenliği Bölümü 3. dershane talebesi Rümeysa Demirbaş da angıç çırpma kadar, robot kuşun kamufle olma durumuna de odaklarını anlattı.

Bu amaçla dizayn esnasında baş döndürücü sayıda deneyim yaptıklarına aksan karşılayıcı Demirbaş, "Avcı kuşları gözlemleyerek poliüretan özellik üstünde ibdai yanında desen meydana getirmeye çalıştım. Gövde içre lastik ağacı köpük kullanarak tabii elvan yakalamaya fiilen görsel dizaynı tamamladık. Yaklaşık 18 ayrı angıç çizdim. Her yanında angıç yanında haftamı aldı." dedi.

Demirbaş, rütbe düzlük yanında projede fariza almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akranlarına da bu cins projelerde fariza almaları tavsiyesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Dünya liderlerinin bir araya geldiği New York’ta geniş güvenlik önlemleri alındı

2021-09-21 20:54 - Dünya

Asya'dan Avrupa'ya atılan ilk adımlar drone ile havadan görüntülendi

2021-09-21 19:15 - Gündem

Almanya'dan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un ikinci dönemine destek

2021-09-21 21:29 - Dünya

AB, Kovid-19'la mücadele için antikor ilacı alım sözleşmesi yaptı

2021-09-21 20:59 - Dünya

Ağaçları kurutan kelebek şimdi de binaları tehdit ediyor

2021-09-21 16:36 - Gündem

Zafer Parti'li Çelik'in 'Suriyeliler saldırdı' yalanı tutmadı

2021-09-21 17:05 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünyaya sesleniyor

2021-09-21 21:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç ile bir araya geldi

2021-09-21 20:44 - Politika

Sultanbeyli Belediyesi, Teknofest’te dikkat çekti

2021-09-21 16:00 - Gündem

Bakan Akar, New York'ta Ganalı mevkidaşı Nitiwul ile görüştü

2021-09-21 12:49 - Politika

İlgili Haberler

Togg ön sipariş dönemini benzeyen tarihte başlatacak

03:06 - Teknoloji

Dünya genelinde Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor

22:06 - Teknoloji

Türk denizcileri Antarktika kıtasında batimetrik takdir yaptı

16:07 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne fevk düzem ziyaret

00:05 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri