19. yüzyılda leyleklerin tedavisi düşüncesince kurulan Gurabahane-i Laklakan çıkmaz hayvanlarına felah oluyor

Bursa'da 19. yüzyılda özellikle leylekler edinmek kabil hastalıklı ve gaileli muhacir kuşların bakımı düşüncesince kurulan ve Türkiye'nin önceki efsanevi hastanesi bulunan "Gurabahane-i Laklakan", çıkmaz hayvanlarının yanında sahipli hayvanlara da ilaç olmaya bitmeme ediyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Bursa

Dünyanın önce leylek hastanesi olarak bildik ve "Düşkün Leylekler Evi" anlamına mevrut Gurabahane-i Laklakan, zamanı Irgandı Köprüsü'nün yanında, Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne ilişkin şekilde görev vermeye bitmeme ediyor.

Gurabahane-i Laklakan'da, efsanevi severler çeşidinden getirilen çıkmaz hayvanlarının aşıları yapılırken, antiparaziter icraat ile tedavileri de gerçekleştiriliyor.

Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Dilek Yosun, AA muhabirine, Osmanlı'dan küsurat bu geleneği sonuç teknolojik donatı ve meraklı ortak ekiple sürdürdüklerini söyledi.

Yosun, 1931'de iyesiz küsurat ve Osmangazi Belediyesince restore edilerek 2010'da gene faaliyete başlamış olan Gurabahane-i Laklakan ile ait şunları kaydetti:

"Tarihi tarihine bakacak olursak, 19. yüzyılda Bursa'da Haffaflar Çarşısı'ndaki görünürde el çeşidinden beslenen, bakılan bilhassa leylekler iktisap etmek kıl payı muhacir kuşlar, Gurabahane-i Laklakan'a getiriliyor. Halk ortada kısmet ve artağanlık getirmiş olduğu düşünüldüğü düşüncesince Gurabahane-i Laklakan kuruluyor. Hattatlar meydanında bakılan muhacir kuşlar, kurulan bu otama merkezine getirilerek bakım ve beslenmelerine bitmeme edilmekteydi. Osmanlı döneminden itibaren kültürümüzde çıkmaz hayvanlarının, elbette muhacir kuşlar ve leylek karışma iktisap etmek kıl payı bakım ve beslenmeleriyle daima ilgilenilmekteydi, süregelen ortak durumdu bu."

Yılda kestirmece 100 hayvanın tedavisinin burada görüldüğünü özetleyen Yosun, "Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü şekilde vazifeli baytar hekimlerimiz hafta içinde bu otama merkezimize gelerek, mahalle etrafında canlı hayvanseverlerimize görev etmektedirler. Bu otama merkezimizde aşı, enjeksiyon, pansuman kıl payı icraat yapılmaktadır." dedi.

Bursa'nın muhacir kuşların defa güzergahında olduğuna dikkati çekici Yosun, şu değerlendirmede bulundu:

"Genelde mayıs-haziran aylarında ayağı fay muhacir kuşlar, leylek gelebilmekte. Onun beraberinde bilhassa Kayhan Mahallesi'nde ve bu yakınlarda canlı hayvanseverlerin sokakta baktıkları pisik ve köpeklere telkih iğne ve pansuman kıl payı icraat yapılmakta. Ama elan kompleks olaylar getirildiğinde ise Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezimize ekiplerimiz çeşidinden sevkleri yapılmaktadır. Osmanlı'dan günümüze çıkmaz hayvanları ile ait tedavi, bakım emekleri bu zamanlarda de en sonuç teknoloji, cihazlar kullanılarak çıkmaz hayvanları ile ait mukteza bakım ve iyileştirme hizmetleri Osmangazi Belediyesi içinde bitmeme ettirilmeye çalışılmaktadır. Dolayısıyla Gurabahane-i Laklakan da bu kültürü neşelendirmek namına bizim düşüncesince ikinci ortak görev ayağı oluşturmaktadır."

Haftanın Öne Çıkanları

MediaMarkt Startup Challenge yarışmasının kazananları belli oldu

2021-10-23 12:44 - Ekonomi

Fatih Terim: 'Penaltı dahil böyle pozisyonları atamıyorsanız öyleyse kaybedeceksiniz'

2021-10-26 00:04 - Spor

Haier'in Eskişehir'deki 85 milyon avroluk yatırımı 1600 insana istihdam sağlayacak

2021-10-24 10:34 - Ekonomi

Fatih Terim: 'Penaltı dahil böyle pozisyonları atamıyorsanız bu halde kaybedeceksiniz'

2021-10-26 00:04 - Spor

Özelleştirmede 2022 programının bilgileri muhtemelen oldu

2021-10-27 11:45 - Ekonomi

BioNTech, Senegal ve Ruanda'da telkih istihsal tesisi kuruyor

2021-10-26 23:49 - Sağlık

Vanlı dağcılar Süphan ve Nemrut dağlarında şahika yaptı

2021-10-25 13:34 - Yaşam

Atıl tarla hobi bahçesi olacak

2021-10-22 10:15 - Ekonomi

Togolu kadın taksi şoförü Olympio mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

2021-10-26 11:39 - Yaşam

Cicaldau 3. golünü kaydetti

2021-10-25 22:53 - Spor

İlgili Haberler

Şanlıurfa'da esirgeme altındaki ceylanlar depremi kayıpsız atlattı

13:06 - Yaşam

Mısırlı çiftçi kurduğu güneş enerjisi sistemiyle yağışsız alanda ürün yetiştiriyor

12:08 - Yaşam

Nijerya'da kadın girişimci Motunrayo, camekân mankeni kasten ailesine dayanak sağlıyor

21:07 - Yaşam

Enkazda kızına esirgeme bulunan anne, hastanede eşinin aslında ayrılmıyor

20:07 - Yaşam

Bursa'nın 132 salname manzume lisesi depremzedeler düşüncesince standartlara akıllıca çadır üretiyor

19:06 - Yaşam

Günün Manşetleri