1 yaşından küçük çocuğu olanlar dikkat! Bu bakteri maksimum evlatları etkiliyor

Çocukların sık sık tükettiği ambalajlanmış aperitif ürünlerde belirleme edilen Salmonella (Salmonellozis) bakterisi, dirilik kaybı ve konuşu sorunlara etmen oluyor. Bir yaşından küçük çocuklarda bu bakterinin hâlâ aşkın görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Mustafa Nizam

Sağlık - 2 yıl önce

Çikolata ürünleriyle irtibatlı 151 yiyecekte Salmonella belirleme edilmesi üzerine, evren harekete geçti. Genellikle hayvani gıdalardan kişilere sabık bakteri, kusma, döl yatağı ağrısı, ishal, biberli kadar belirtilerle kendini gösteriyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, belirtilerin 1-7 devir ortada sürdüğünü ve hastalığın şiddetinin tahsil edilen bakteri sayısına ve bireyin direncine ilişkin namına değiştiğini anlatım etti.

“Etkeni tanıyın, bakteriden korunun”Ciddi müşterek ahali sağlığı riski meydana getiren Salmonella, besin kaynaklı enfeksiyonlar ortada geçmiş sıralarda arazi alıyor. Son zamanlarda dünyaca adlı sanlı markaların ambalajlanmış ürünlerinde belirleme edilen bakteri, bu ürünleri tüketenlerin akıllarına “Acaba ego de bu bakteriyi kaptım mı?” sorusunu getirdi. Salmonella- ların doğada ve yakınlarda münteşir bulunuşunun, kişilere bulaşmasını kolaylaştırdığını tamlayan Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, etkeni tanımanın, enfeksiyonun özelliklerinin ve riziko faktörlerinin bilinmesinin, sığınma ve kontrolde enine boyuna ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Gıda kaynaklı değme üç salgından birisi Salmonella'dan2600'ün üstünde şekli mevcut Salmonella bakterisine şimdi çok 1 yaşından küçük çocuklarda rastlandığını tamlayan Prof. Dr. Nizamlıoğlu, “AB'deki besin kaynaklı değme üç salgından birisi Salmonella'dan kaynaklanıyor ve şahıslarda en yoğun bildirilen ikinci gastrointestinal enfeksiyonu. Antibiyotiklerin münteşir namına efsanevi yemlerine alınması ve bilgisizce kullanılması sonucu, epey bir çok antibiyotiğe mukavemetli efsanevi büyüdüğü düşüncesince bu bakterinin şimdi da arttığını gözlemliyoruz. Hastalığın toksik tesiri ise küçük çocuk, buğulanmış ve bambaşka rahatsızlığı olanlarda şimdi alevlenmiş namına izliyor olması.” biçiminde konuştu.

Ölüm payı yüzdelik 1'in altındaSalmonella'da ahiret yolculuğu oranın yüzdelik 1'in altında kaldığını da tamlayan Prof. Dr. Nizamlıoğu, riskli besinler ortada maksimum al et, kanatlı eti, testis ürünlerinde olduğunun altını çizdi. Bakteriden korunmanın yollarını ise şöyleki açıkladı: “Hayvansal ürünler ile birlikteliği olabilecek süt, krema ve kremalı ürünler, mayonez, su ürünleri (midye, karides vs), salatalar, müheyya yemekler, göveri ve meyveler kadar yiyecekler erdemli riziko grubunda bulunuyor. Bakterinden sığınmak düşüncesince ilk önce tükettiğiniz besinlerin hijyeninden emniyetli olun. Gıdaların hazırlanmasında kontaminasyonların önlenmesi gerekir. Çabuk bozulacak ürünlerde antipatik korunum yapılarak üretilmesi yahut lojistiğinin yapılması enine boyuna önemli. Aynı sürede gıdalardaki mikroorganizmaların ısı etkisiyle faaliyetlerini engel olmak düşüncesince çalışan termik muamelat (pastörizasyon) de yapılmalıdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Ata tohumundan yetiştirilen "Yeşilçomlu kavunu" piyasaya inmeden müşteri buluyor

2022-09-13 20:03 - Ekonomi

Taha Akgül, Dünya Güreş Şampiyonası’nda finalde

2022-09-15 21:02 - Spor

İkiziyle aynı kaderi yaşamaktan akıbet anda kurtarıldı

2022-09-13 15:03 - Sağlık

Çocuğu okula başlayan ailelere altın niteliğinde tavsiyeler

2022-09-14 21:03 - Eğitim

Harkiv'de nikahlar savaşın gölgesinde kıyılıyor

2022-09-16 12:04 - Yaşam

Adam David Murray: 'Pozisyon penaltı olmalıydı'

2022-09-12 23:02 - Spor

Başakşehir, Fiorentina'yı devirip 2'de 2 yaptı!

2022-09-16 02:00 - Spor

‘Çürük iplik’ iddiasına hastaneden açıklama

2022-09-13 13:02 - Sağlık

72 yaşındaki Ayşe ninenin okuma azmi herkese örnek

2022-09-17 11:02 - Eğitim

Ortaokul öğrencileri yüzdelik 50 şimdi az maliyetle su özleştirme filtresi geliştirdi

2022-09-16 15:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Yozgatlı hemşireler deprem dalında esenlik hizmetlerinde fariza aldı

11:07 - Sağlık

Bebeklerin gelişiminde uyudukları düz şişman ehemmiyet taşıyor

11:06 - Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

18:07 - Sağlık

Doç. Dr. Pelin Üstüner, 'Skara dönüşen aknenin tedavisi yok'

12:07 - Sağlık

'Travmalar diş sıktırıyor'

18:07 - Sağlık

Günün Manşetleri